Recherche

Présentation

Archives

Liens

Profil

  • Ciacha Ancy
  • cuisine gâteaux Ciasta
  • Od 2000 na stale we Francji.

Créer un Blog

Lundi 7 mars 1 07 /03 /Mars 22:30

 

 

 

KRUCHE CIASTECZKA MIGDALOWE

 

Składniki :

200 g miękkiego masła

280 g maki

50 g mielonych migdałów

50 g mielonych orzechów laskowych

70 g cukru + szczypta soli

50 g cukru pudru

2 żółtka

5 torebek cukru waniliowego

papier pergaminowy

 

1. Mąkę przesiać, dodać migdały, orzechy cukier, 1 torebkę cukru waniliowego, szczyptę soli, żółtka oraz masło (pokrojone w drobne kawałki lub starte na tarce). 

Składniki szybko zagnieść.

Z ciasta ulepić kule, zawinąć ja w folie i włożyć na godzinę do lodówki. ***

 

2. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Wykroić kształty foremkami. Ciastka poukładać na blasze wyłożonej papierem pergaminowym zostawiając odstępy ok. 2 cm miedzy ciastkami (rosną!).

 

3. Piec po 10 min. w temp. 200°C temp. 5.

 

4. Cukier puder wymieszać z reszta cukru waniliowego. Posypać nim wyjęte z piekarnika ciastka. Odłożyć by ostygły.

 

Ciastka te można przechowywać przez kilka tygodni w szczelnie zamykanych metalowych puszkach, najlepiej w chłodnym miejscu (u nas schodza od razu, wiec nie wiem co to daje).

 

 * Również bardzo dobre w wersji z samymi migdałami (100 g).

  *** Prawde mowiac. mowiac ja robie kapinke inaczej, bo z niezchlodzone ciasto niemilosiernie sie klei:

ciasto rozwalkowuje i wkladam do lodowki. Po gdzinie lub pol wyjmuje i wykrawam foremkami.

 

 

 

 

Par ciachancy - Publié dans : Moje PEWNIAKI
Ecrire un commentaire - Voir les 0 commentaires
Retour à l'accueil
Créer un blog gratuit sur over-blog.com - Contact - C.G.U. - Rémunération en droits d'auteur - Signaler un abus